sobota, 14. marec 2020

Vsaka krizna situacija nosi v sebi darilo

Vsaka krizna situacija je opomnik in hkrati darilo. Opominja nas, da je življenje minljivo in da se življenje lahko čez noč spremeni. In hkrati nam daje darilo zavedanja, da cenimo to, kar imamo. Cenimo zdravje, cenimo družino in odnose, cenimo to, kar že imamo in smo morda do sedaj jemali za samoumevno.

Vesolje nas je ves čas počasi skušalo nežno prebuditi iz stanja otopelosti. Pa ga je večina ignorirala. Marsikdo si ni vzel časa zase in se ustavil, ko je bil čas zato. Marsikdo je ignoriral svoje telo in njegove simptome, ki so opozarjali, da se je treba ustaviti. Marsikdo je ignoriral svojo dušo, ki je prosila za malce pozornosti. In Vesolje je našlo drastičen način, da nas prebudi.

Ljudje večinoma živijo v svojem umu, živijo drug mimo drugega, v nenehnem pehanju za naslednjo "svetlečo stvar"... za naslednjo stopničko v svojem življenju. Nenehno dokazovanje, kaj vse zmorejo, kaj vse imajo. Ne glede na to, koliko "trupel" pustijo za seboj. Ne glede na to, koliko družin se ob tem uniči, koliko odnosov konča, koliko otrok se rani, ker starši nimajo časa zanje. Ker imajo delo, se morajo dokazati in/ali preživeti družino. Iztrošeni posamezniki, starši in družine. Iztrošen narod, ki kot hlapec marljivo dela in gara, da dokaže svojo vrednost. Da dokaže, da zmore. Tudi na račun svojega zdravja, družine in odnosov. Ljudje so nehali ceniti sami sebe in so se prodali za drobtinice. Prodali za ekstra užitke in dodatke. A ob tem izgubili sebe, svoje zdravje, družino, odnose, dom... Je bilo vredno? Ste zadovoljni zdaj?

Vesolje vam je pokazalo, kako hitro lahko ostanete brez vsega. Vesolje je vsem prisolilo veliko klofuto, ki nas je streznila iz stanja otopelosti. Da nas prebudi. Da nas predrami. Da nas opomni, kako krhko je življenje in kako dragoceno je. Da nam da možnost popravka, da se nehamo pehati za dobrinami in bliščem, ter da začnemo ceniti majhne stvari. Da najdemo drug način, lažji način. Da cenimo to, kar zares šteje. Da namesto nenehnega pritoževanja raje izberemo hvaležnost. Da namesto ega, izberemo srce in namesto egoizma, medsebojno sodelovanje in podporo. Ta situacija je idealna priložnost, da sebi in drugim dokažemo, da skupaj zmoremo vse. Da smo skupaj v tem in da le s skupnimi močmi lahko zaživimo boljše življenje. Ta situacija je močno prizemljila vse tiste, ki so mislili, da so nedotaknljivi. Da lahko delajo, kar jim srce poželi, ne glede na to, koga ob tem pohodijo, uničijo ali ranijo. Hote ali nehote.

Ta situacija nas uči hvaležnosti, sprejemanja, sočutja in ljubezni do sebe in drugih. Nas uči biti solidarni in nuditi podporo drug drugemu. Nas uči iznajdljivosti in prilagajanja na nove situacije. Nas uči kreativnosti, kako preživeti v takih okoliščinah.

Vsaka situacija je darilo za nas. Če smo ga le pripravljeni videti in nehati igrati žrtev. Zunanji kaos je le odsev notranjega kaosa. Ko bomo pomirjeni v sebi, bo to tudi odsevalo v svetu. Vzemite dano situacijo in se sprašujte, kakšno darilo vam je prinesla? Kaj ste do sedaj poveličevali in kaj zanemarjali? Kaj ste jemali za samoumevno in kaj lahko zdaj izberete drugače?

Vzemite to opozorilo Vesolja kot dobronameren klic k prebujanju sebe in vračanju nazaj k sebi. Ker naslednji klic morda ne bo več tako prizanesljiv. Bi ga res radi izkusili ali boste raje upoštevali trenutno sporočilo?

Izbira je vaša, je vedno bila. A posledice teh izbir boste nosili sami, zato izberite modro zase in za vse vpletene.

Objem,
Romana

Ni komentarjev:

Objavite komentar